17.4.2015

Alkoholiongelmat ja kulttuuriSuomessa alkoholi aiheuttaa huomattavan paljon ongelmia verrattuna läntisiin Euroopan maihin. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan neljässä henkirikoksessa viidestä teko on suorittu päihtyneenä ja teot esiintyvät usein alkoholin nauttimistilanteissa. Lisäksi alkoholi aiheuttaa Suomessa enemmän työikäisten kuolemantapauksia kuin Länsi-Euroopassa, vaikkakin lukemat ovat suuressa osassa Itä-Eurooppaa, ja etenkin Venäjällä, paljon Suomeakin suurempia.

Ilta-Sanomien artikkelissa kerrotaan suomalaisesta alkoholinkäytöstä tehdystä hollantilaisesta dokumentista, joka saattaa suomalaiset naurunalaiseksi hollantilaisten keskuudessa. Lehti myös kertoo, kuinka Suomesta Hollantiin muuttaneet häpeävät suomalaista alkoholikulttuuria. Kyseinen artikkeli antaa vihjeen, miksi kuvassa esitetty alkoholikuolleisuuslukema on miehillä Suomessa EU-15-maista korkein ja Hollannissa matalin ja naisillakin on lähes vastaava ero.

Syynä ovat mitä ilmeisimmin kulttuurierot alkoholinkäyttöön liittyvien epävirallisten sosiaalisten normien ja niihin liittyvän sosiaalisen kontrollin suhteen. Hollannissa on vallalla humalajuomisen vastainen sosiaalinen normi, jonka paikallinen väestö on sisäistänyt. Normin rikkomisen tuottama häpeä ja sosiaalisen hyväksynnän menettämisen pelko saavat monet ihmiset kieltäytymään humalahakuisesta juomisesta, vaikka alkoholin kyky tuottaa mielihyvää heitä siihen houkuttaakin.

Hollantilaisdokumentin haastattelemat suomalaisjuomarit kertovat silmät loistaen juopottelun ihanuudesta käsittämättä, että he tosiasiassa häpäisevät itsensä hollantilaiskatsojien silmissä. He eivät kuitenkaan ymmärrä asiaa, koska humalajuominen on Suomessa normaalia. Tätä voidaan verrata Tim Samuelsin Aikuisviihdebisnes-dokumentin (Hardcore Profits) hämmentävään kohtaan, jossa ghanalaisnuorukaiset selittivät, että pornon katselun jälkeen he ovat niin kiihottuneita, että täytyy etsiä nainen raiskattavaksi. Suomessa vallalla olevan raiskausvastaisen sosiaalisen normin sisäistäneille tällainen toiminta ja sillä julkisesti kehuskelu tuntuvat pöyristyttäviltä kuten humalajuomisen ylistäminen hollantilaisille.

Esitin aiemmassa, Tapanilan joukkoraiskausta sekä afrikkalaisten ja lähi-itäläisten yliedustusta raiskauksissa käsittelevässä kirjoituksessani, että yhdessä suoritetut raiskaukset viittaavat kulttuuriin kuuluvaan välinpitämättömään tai hyväksyvään suhtautumisesta raiskauksiin ja ongelmalliseen suhtautumiseen naisten itsemääräämisoikeutta kohtaan. Kirjoitin myös, että asiaa ei voi tämän takia laittaa vain yksilöiden piikkiin, vaan oma osuutensa on myös yhteisössä vallitsevilla yleisillä asenteilla. Kaikki tämä pätee myös suomalaiseen alkoholikulttuuriin. Humalahakuisen juomisen hyväksyvä ja sitä ihannoiva kulttuuri edistää sitä, että monet eivät tajua laittaa juomiselleen rajoja. Tämä näkyy sitten muun muassa henkirikoksina ja alkoholikuolemina.

Epämuodollista eli epävirallista sosiaalista kontrollia alkoholinkäytön suhteen käsitellään myös Mikko Aholan Uuden Suomen blogikirjoituksessa Alkoholin juomisen muodollinen ja epämuodollinen sosiaalinen kontrolli. Kirjoitus kertoo omaa kirjoitustani laajemmin, miten epävirallinen sosiaalinen kontrolli toimii, joten suosittelen lukemaan sen, jos aihe kiinnostaa.


Jaa tämä kirjoitus :
 

Havainnoija Copyright © 2013
Distributed By Free Blogger Templates | Designed by BTDesigner · Powered by Blogger