11.10.2014

Lasten pakkonaittaminen kulttuurin osanaNorjassa on noussut kohu 12-vuotiaan Thean blogista, jossa hän kertoo avioituvansa 37-vuotiaan Geirin kanssa. Kyse on järjestetystä avioliitosta, jossa morsian ei edes tunne sulhasta. Blogista on tullut Norjan luetuin, ja huolestuneet ihmiset ovat keskustelleet asiasta runsaasti sosiaalisessa mediassa sekä olleet yhteydessä poliisiin ja sosiaaliviranomaisiin.

Norjalaisten huoli oli kuitenkin turha, sillä kyseessä ei ole oikea tapaus, vaan Plan-lastenoikeusjärjestön kampanja, jolla on tarkoitus nostaa esille kyseistä ongelmaa. Norjalaisten voimakas reaktio kuitenkin kertoo, että he eivät suhtaudu lapsiavioliittoihin välinpitämättömästi vaan tuomitsevat ne jyrkästi, minkä lisäksi tapaus synnytti kohua myös muualla maailmassa.

Lapsiavioliittotapausta käsittelevä YouTube-video keräsi huomattavan paljon kommentteja, joissa kommentoijat ilmaisivat tyrmistyksensä ja tuomitsivat asian. Kuitenkin asiaa kommentoitiin paljon myös hyväksyvään sävyyn, ja tällaisia kommentteja esittävät henkilöt olivat, yllättävää kyllä, usein yhdysvaltalaisia. Olen kerännyt ja kääntänyt alle joitakin lainauksia tällaisista kommenteista.

– Pakkoavioliittoja on ollut ikuisesti. Olen varma, että he olisivat järkyttyneitä joistakin asioista, joita me kutsumme ”normaaleiksi”. Kuka määrittelee, mikä on normaalia?

– Sadat amerikkalaistytöt menettävät neitsyytensä lukiossa jos ei jo peruskoulussa, ei poikkea mitenkään.

– Tämä on kulttuurinen juttu. Se ei ole lapsen hyväksikäyttöä. Se on sitä, mikä on oikein heidän kulttuurissaan.

– Se on heidän kulttuuriaan. Mitä me olemme sanomaan toisin? Se ei ole kidutusta. Hän saattaa päätyä pitämään kundista.

– Koska olen amerikkalainen, koen tämän häiritseväksi, mutta tämä on erilainen kulttuuri, jossa on erilaiset säännöt.

– Tämä on heidän kulttuuriaan. Kunnioittakaa sitä. Meidän kulttuurissamme on paljon väärin.

– He ovat tehneet tätä tuhansia vuosia. Miten helvetissä tätä voi kutsua vääräksi?

– Se on surullista, mutta ei ole meidän tehtävä lopettaa perinnettä, joka yltää satojen vuosien taakse. Kuka sen tietää, onko kaveri, jonka kanssa hän avioituu, mahdollisesti todella hyvä mies.

– Järjestetyissä avioliitoissa on paljon vähemmän avioeroja.

– Mitä väliä? Tämä on heidän perinteensä. Kaikki eivät ole länsimaisten perinteiden aivopesemiä. Jättäkää nämä ihmiset rauhaan.

– Kaikki, jotka kritisoitte: tämä on heidän tapansa elää.

– He eivät ”raiskaa pikkutyttöjä”. Hän vain avioituu hyvin nuorella iällä. Tätä tapahtuu monissa kulttuureissa ympäri maailman.

– Tämä on täysin normaalia ja on ollut sitä ihmisyyden aamunkoitosta asti.

– Tällä tavalla he tekevät asioita kulttuurissaan. Me emme voi tehdä sille mitään, koska niin tekeminen olisi rasismia. Se olisi kuin intiaanien käännyttäminen uudestaan ja pakottaminen muuttamaan heidän tapansa meidän tavoiksemme.

Nämä lainatut kommentit ovat todellisia, mutta ne eivät kuitenkaan koske Norjan tapausta vaan BBC:n videota, joka esittää pakkoavioliittotapausta perinteistä paimentolaiselämää viettävän afrikkalaisen himba-kansan keskuudessa.

Videolla esiintyy tyttö, joka on aiemmin paennut kahdesti välttääkseen avioliiton. Tyttö on pituuden, vartalon muotojen ja äänensä perusteella selvästi keskenkasvuinen. Hän on norjalaisen blogin fiktiivisen tytön tavoin suunnilleen 12-vuotias.

Kylän naiset taluttavat väkisin lapsen äänellään parkuvaa tyttöä kohti sulhasen muutaman mailin päässä sijaitsevaa asuntoa. Samalla videolla esiintyvä himba-kansan elämään tutustuva brittinainen Yvonne Power, tuntee voimakkaasti sääliä tyttöä kohtaan ja hänen on vaikea katsoa, kun tyttöä ollaan viemässä. Hän kertoo myöhemmin kameralle, kuinka pahalta asia hänestä tuntui. Moni videota kommentoinut kuitenkin tuomitsee hänen reaktionsa.

– Tyhmä irlantilainen lehmä. Arvaa mitä, he eivät halua myöskään englantilaisia lakeja. Tämä on heidän kulttuurinsa.

– Kuka on nainen, joka kommentoi videon lopulla tuomiten tämän kulttuurin? Onko hänen oma kulttuurinsa parempi? Hänen on täynnä uskonnollisia vainoja, murhia ja vihaa. Iljettävää, hänen ei pitäisi sallia häiritä tätä kulttuuria sellaisilla mielipiteillä.

– Ainoa järkyttävä asia on valkoinen nainen lopussa antamassa etnosentristisen tuomionsa, järkyttävää.

– Lopeta valittaminen narttu. Mitä sinun pitäisi sanoa, on se, että naiset ovat pitämässä yllä perinnettä, samaan aikaan kun miehet eivät tee omaa osaansa.

– Tuo on järkyttävää, tuo nainen tuomitsemassa heidän uskomuksiaan. Se on heidän tapansa, eikä meidän asia ole tuomita tai yrittää muuttaa niitä, jos tuo on sitä, mihin he uskovat.

– Kuka sinä olet puuttumaan heidän elämiinsä ja perinteisiinsä? Mene takaisin tyhjään elämääsi, narttu!

On mielenkiintoista, että monet kommentoijat näkevät Yvonnen järkyttymisen sopimattomana kulttuurisiin perinteisiin puuttumisena, vaikka hän ei tehnyt itse asialle mitään ja esitti tuntemuksensa asiasta vain kameralle. Hän on kuitenkin kotoisin maasta, jossa keskenkasvuisten naittaminen ja pakkoavioliitot tuomitaan jyrkästi. Tytön kohtalo herättää sääliä varmasti myös suuressa osassa muita länsimaalaisia ihmisiä.

Himba-kansan kohdalla tilanne on kuitenkin toinen. Videolla näkyy, kuinka muut naureskelevat tytön vastarinnalle ivallisesti. Tyttö rikkoo yhteisön normia järjestettyjen avioliittojen suhteen, ja naureskelu toisaalta toimii sanktiona rikkomusta vastaan ja toisaalta osoittaa muille yhteisön jäsenille, että vastaavalla käyttäytymisellä joutuu yhteisön silmätikuksi. Tätä kautta naureskelu toimii yhteisön normien ylläpitäjänä.

Länsimaissa arvostetaan yleensä paljon yksilön itsemääräämisoikeutta ja ollaan kärkkäitä arvostelemaan kulttuurisia instituutioita, jotka ovat tämän kanssa ristiriidassa. On yllättävää, että monet länsimaalaiset näkevät keskenkasvuisten pakkonaittamisen silti kulttuurikysymyksenä eivätkä universaalina ihmisoikeuskysymyksenä, kuten YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeusjulistus sen näkee.

Näihin sanoihin päättäen toivotan lukijoille hyvää YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää.


Jaa tämä kirjoitus :
 

Havainnoija Copyright © 2013
Distributed By Free Blogger Templates | Designed by BTDesigner · Powered by Blogger