20.7.2014

Salaliittoväki väärässä: Kennedy ammuttiin takaa

Yleinen salaliittoteorioiden väite on, että Kennedyä ei ammuttu takaapäin, toisin kuin virallinen selvitys esittää. Kuitenkin tarkempi analyysi osoittaa, että tällainen näkemys on fysiikan lakien vastainen ja siksi mahdoton, vaikka videokuvan perusteella on helppo erehtyä luulemaan toisin. 

Internet on oivallinen ympäristö erilaisten salaliittoteorioiden leviämiselle. Salaliittoteoriat ovat kiehtovia, ja ne pyrkivät leviämään sellaisessa muodossa, jossa mahdollisimman moni uskoo niihin. Tämä kuuluu salaliittoteorioiden luonteeseen, koska niiden kyky saada ihmismieli uskomaan niihin ja levittämään niitä on niiden olemassaolon ehto.

Lisäksi ihmiset ovat myös keskimääräistä vähemmän alttiita epäilemään sellaisia teorioita, jotka sopivat yhteen heidän ennakkoasenteidensa kanssa. Jos Yhdysvallat on joidenkin ihmisen mielestä kaiken pahan alku ja juuri, teoriat Yhdysvaltain viranomaisten salaliitoista menevät heille helpommin läpi kuin ilman vastaavaa ennakkoasennetta oleville ihmisille.

Kennedy ennen kohtalokkaita laukauksia
Moni on nähnyt Abraham Zapruderin kuvaaman kaitafilmin Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedyn vuonna 1963 tapahtuneesta murhasta. En laita esille kuvallista materiaalia siitä, koska haluan antaa lukijoille vapauden päättää, katsovatko he mahdollisesti järkyttävää materiaalia. Käyn kuitenkin videota läpi sanallisesti, koska se on aiheen käsittelyn kannalta välttämätöntä.

Edellä mainitulla kaitafilmillä näkyy, kuinka Kennedyn pään läpäisevä luoti pölläyttää punertavan pilven hänen päänsä eteen ja hänen ylävartalonsa kaatuu välittömästi taaksepäin. Tämän taaksepäin suuntautuvan liikkeen takia useat kuvittelevat luodin tulleen edestä.

Kuitenkin filmiä kuva kuvalta tarkastelemalla on helppo osoittaa, että tällainen tulkinta on väärä ja fysiikan lakien vastainen. Ratkaiseva kohta näkyy filmin kuvissa 312 ja 313, joista ensimmäinen ajoittuu juuri ennen osumaa ja toinen välittömästi osuman jälkeen. Näiden kuvien välillä Kennedyn aiemmin liikkumaton pää hypähtää eteenpäin viitisen senttiä kuvien välissä olevana hieman yli 0,05 sekunnin aikana. Tosiasiassa pään massan keskimääräinen siirtymä on vielä hieman suurempi kuin pään siirtymä, koska osa hänen päänsä sisällöstä on punertavassa pilvessä pään etupuolella. Kyseisen kuvaparin voi katsoa gif-animaationa tästä linkistä.

Jos ymmärtää liikemäärän säilymisen periaatteen, on helppo ymmärtää, miksi luoti ei ole voinut tulla takaa. Kun luoti lävistää pään, se hidastuu ja menettää siten osan liikemäärästään. Tämä liikemäärä siirtyy päähän, jonka nopeus muuttuu luodin kulkusuuntaan päin. Yksinkertaisesti ilmaistuna luoti siis tönäisee päätä kulkusuuntaansa. Pään kiihtyvyys eteenpäin on luodin hidastuvuuden eli sen tulosuuntaan tapahtuvan kiihtyvyyden seuraus. Ilman luodin taaksepäin suuntautuvaa kiihtyvyyskomponenttia havaittua pään kiihtyvyyttä eteenpäin on mahdoton selittää. Siksi luodin on täytynyt tulla takaa.

Ylävartalon kaatumisliike taaksepäin alkaa vasta eteenpäin suuntautuneen nytkähdyksen jälkeen, joten sillä täytyy olla jokin muu syy. Kyse voi olla lihaskouristuksesta. Videon katsojien arviointikykyä heikentävät luultavasti myös ne elokuvien ammuskelukohtaukset, joissa luodista osuman saanut lentää iskun voimasta. Kyse on kuitenkin epärealistisesta elokuvien tehokeinosta, sillä luodin liikemäärä ei todellisuudessa riitä aiheuttamaan sellaista.

Toivottavasti tämä kirjoitus ei auta ymmärtämään pelkästään käsitellyn salaliittoteorian epäuskottavuutta vaan auttaa suhtautumaan vastaaviin tapauksiin kriittisesti. Salaliittoteorian leviäminen ei todista sen todenperäisyydestä vaan leviämiskyvystä. Jos lähtee kaikkien salaliittoteorioiden kohdalla olettamuksesta, että ne ovat epätosia, on todennäköisesti useammin oikeassa kuin salaliittoihin usein uskova henkilö.


Jaa tämä kirjoitus :
 

Havainnoija Copyright © 2013
Distributed By Free Blogger Templates | Designed by BTDesigner · Powered by Blogger