11.7.2014

Muinainen aboriginaali Usain Boltia nopeampi – vai oliko sittenkään?Olen useammin kuin kerran törmännyt väitteeseen n. 20 000 vuotta sitten jääneistä jalanjäljistä, jotka todistavat, että ne jättänyt Australian aboriginaali olisi ollut nopeampi kuin Usain Bolt. Se on kiehtova tarina, joka saa mielen tuottamaan kuvan käsittämättömällä nopeudella kiitävistä vähäpukeisista alkuasukkaista. Tällaisille tarinoille on sosiaalista tilausta, ja siksi ne nousevat esille yhä uudelleen ja uudelleen.

Kuten Yle uutisessaan kertoo, tarinan taustalla on australialainen antropologi Peter McAllister ja hänen kirjansa nimeltään Manthropology. Onko tarina kuitenkaan totta? Asian tarkastelu eri näkökohtia huomioiden osoittaa, että on lähes mahdotonta, että näin olisi. Tälle johtopäätökselle on olemassa hyvä vahvistus, mutta on syytä aloittaa käymällä läpi asioita, joiden pitäisi herättää epäilykset vastaavissa tapauksissa.

Huippu-urheilijat ammattimaisesti valmennettuja poikkeusyksilöitä


Usain Bolt on yksi aikakautemme ylivoimaisimmista urheilijoista. Hän on valikoitunut huipulle miljardeihin nousseesta maapallon väkimäärästä. Pikajuoksu kuuluu maailman arvostetuimpiin lajeihin, mikä saa suuret määrät ihmisiä omistamaan elämänsä sille. Lisäksi lahjakkuuksien on helppo löytää lajin pariin, sillä hyvin suuri osa lapsista pääsee kokeilemaan juoksukykyjään muita ikäluokkansa lapsia vastaan. Kilpailu on kovaa, ja tilaa huipulla on vain harvoille.

Tutkimus ja urheiluväen kokemusperäiset havainnot tuottavat tietoa urheilijan optimaalisesta harjoittelusta ja ravitsemuksesta, minkä lisäksi osa urheilijoista pyrkii parantamaan suoritustaan käyttämällä luvattomia lääketieteen mahdollistamia keinoja.

On erittäin epäuskottavaa olettaa, että harvoin tehtävällä jalanjäljistä arvioimisella löydettäisiin nopeampi juoksija kuin suuresta ihmismäärästä seuloutunut nykyisen ammattimaisen koneiston tuottama kirkkain tähti, joka on vielä ylivoimainen muihin saman järjestelmän tuottamiin kilpailijoihin nähden.

Epätarkat menetelmät eivät oikeuta poikkeuksellisia arvioita


Ehkä kaikista voimakkain looginen perustelu liittyy tilastollisiin menetelmiin, mutta sen takana olevan logiikan seuraaminen saattaa olla vaikeaa, jos ei tunne aihepiirin käsitteitä. Kyseinen perustelu liittyy askelpituudesta ennustamisen epätarkkuuteen. Nimittäin samalla nopeudella juoksevista ihmisistä osalle on luontaista kipittää keskimääräistä lyhemmällä askeleella ja osalla harppoa verrattain pitkällä askeleella. Tämän lisäsi askelpituus saattaa vaihdella tapauskohtaisesti mitä erilaisimmista syistä. Kaikki nämä tekijät synnyttävät epätarkkuutta askelpituudesta tehtäviin nopeusarvioihin.

Edellä mainittu asia voidaan ilmaista myös sanomalla, että askelpituus selittää vain osan juoksunopeuden vaihtelusta eri juoksusuoritusten välillä. Tämä tarkoittaa, että askelpituuden avulla juoksunopeudesta tehdyt harhattomat arviot vaihtelevat vähemmän kuin todelliset juoksunopeudet. Käytännön seuraus tällä on, että huomattavaa epätarkkuutta sisältävällä menetelmällä ei voi tuottaa voimakkaasti keskinkertaisesta poikkeavia arvioita, ilman että ne olisivat harhaisia ja liioittelisivat systemaattisesti arvion kohteen, tässä tapauksessa juoksunopeuden, poikkeavuutta.

Koska juoksunopeuden arvioimisessa askelpituudesta on merkittäviä epävarmuustekijöitä ja Usain Boltin tasoa kovemmat juoksusuoritukset ovat äärimmäisen poikkeavia, on tarkasteltavana olevaan nopeusarvioon päätyneen menetelmän mitä ilmeisimmin oltava vääristyneitä tuloksia tuottava.

Mistä McAllister repii lukunsa?


Verkosta löytyvien katkelmien mukaan McAllister väittää kyseisen aboriginaalin, jota tutkijat kutsuvat nimellä T8, juosseen jäljet jättäessään nopeudella 23 mph eli 37 km/h ja pystyneen juoksemaan kovempaa kuin parhaat nykyjuoksijat.  McAllister ei kuitenkaan kerro lähdettä tai perusteita tälle arviolle. Ainakaan jäljet alun perin tutkineiden Steve Webbin, Matthew L. Cupperin ja Richard Robinsin (2006) arvio ei tue McAllisterin näkemystä. Tämän osoittaa alle liitetty lainaus, joka on paljon kertova.

The most impressive track in terms of speed is T8. These footprints are 295 mm long and 100 mm wide; the estimated height of the person who made the tracks is 1.94 ± 0.15 m ( ~ 6.4 ft), close to that of the T1 individual. The tracks indicate that this individual was running the fastest of any person at the site. Pace length increases from 1.8 to 1.9 m over 11 m, indicating acceleration, and speed is estimated at ~ 20 km hr–1

Tutkijat siis mittasivat kyseisen aboriginaalin askelpituudeksi 1,8–1,9 metriä ja arvioivat nopeudeksi n. 20 km/h. Maćkała Krzysztof ja Antti Mero (2013) mittasivat Usain Boltin Berliinissä juokseman 100 metrin maailmanennätysjuoksun (9,58 s) keskimääräiseksi askelpituudeksi 2,47 metriä ja viimeisen 20 metrin keskimääräiseksi askelpituudeksi 2,85 m eli askeleet olivat lopussa jopa metrin pidempiä kuin aboriginaalilla.

On täysin selvä, että aboriginaalille mitatut askelpituudet eivät oikeuta väitteitä Usain Boltia paremmasta juoksijasta, vaikka Bolt tekikin suorituksensa paremmalla alustalla. Alkuperäisessä tutkimuksessa esitetty nopeus 20 km/h sen sijaan vaikuttaa suuruusluokaltaan järkevältä. Tuolla nopeudella satanen taittuisi varsin vaatimattomaan 18 sekunnin aikaan.

Tapauksesta jäi sellainen tuntuma, että kyseinen kirjailija tinkii totuudesta viihdyttääkseen lukijoita mielenkiintoisilla jutuilla ja saadakseen sitä kautta enemmän rahaa. Lukijat saavat rahoilleen vastineeksi viihdyttäviä tarinoita mutta joutuvat samalla johdetuiksi harhaan. Tämä ei ole kovin edullinen asetelma lukijan kannalta katsottuna.


Jaa tämä kirjoitus :
 

Havainnoija Copyright © 2013
Distributed By Free Blogger Templates | Designed by BTDesigner · Powered by Blogger